Martini Jongenskoor Sneek | Martini Meisjeskoor Sneek
    Martini Jongenskoor Sneek - Martini Girl Choristers
Zie ons op Youtube Volg ons op Twitter Vind ons leuk op Facebook

Fryske Mattéus

Fryske Mattheus - Johann Sebastian Bach

Tekst 1: Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach is afkomstig uit een muzikaal geslacht. De familie Bach leverde al meer dan 300 jaar professionele componisten en muzikanten, maar Johann Sebastian was en is de bekendste van hen. Naast een van de grootste componisten die de wereld ooit gekend heeft, was Bach ook een uitstekende organist en violist.

Bach is in 1685 geboren in Eisenach, Duitsland, waar zijn vader een stadsmuzikant was. Tegen de tijd dat Johann 10 was, waren beide zijn ouders gestorven, dus werd hij opgevoed door zijn oudere broer, die een kerkorganist was. Johann werd ook een zeer goede organist. Er zijn meer leden van de Bach-familie met de naam Johann, daarom gebruiken we bij dé Bach altijd ook zijn tweede naam: Johann Sebastian.

Johann Sebastian Bach had drie belangrijke banen in zijn leven: eerst werkte hij voor een hertog, daarna voor een prins, en uiteindelijk werd hij directeur van de St. Thomas kerk en school in Leipzig, Duitsland. Hoewel zijn baan in Leipzig hem heel druk bezig hield, heeft Bach in zijn vrije tijd leiding gegeven aan een groep muzikanten die graag bij elkaar kwamen om in een plaatselijk café op te treden. Bach stierf op 65-jarige leeftijd in 1750.

Gedurende zijn leven dachten mensen van Bach dat hij een gewone beroepsmuzikant was. Niemand wist veel meer over zijn muziek tot 100 jaar na zijn dood, toen een andere componist, Felix Mendelssohn, een uitvoering van Bach's Matteüs Passie uitvoerde.

Bach wordt nu gezien als een van de grootste genieën in de muziekgeschiedenis. Hij schreef allerlei muziek - voor orgel- en andere toetsinstrumenten, orkesten, koren en concerten voor allerlei verschillende instrumentale combinaties.

De Matteüs Passie - in het Duits: Matthäus Passion - is een van de bekendste én langste composities van Johann Sebastian Bach en vertelt het lijdensverhaal van Jezus volgens het evangelie van Matteüs. Het is een zogenaamd oratorium, een omvangrijk religieus muziekstuk voor orkest, zangsolisten en koor. We gaan nu eerst wat dieper in op het verhaal waar de Matteüs Passie over gaat.

Maak je de Quizvragen na elke tekst?

QUIZVRAGEN TEKST 1: Johann Sebastian Bach

1. Uit welk land kwam Bach?
A. Rusland
B. Duitsland
C. Frankrijk
D. Engeland

2.Welke soort muziek heeft Bach niet geschreven?
A. stukken voor orgel
B. concerten
C. symfonieën
D. koorwerken

3. Welke componist bracht Bach's muziek opnieuw tot leven?
A. Chopin
B. Schumann
C. Mendelssohn
D. Beethoven

Een Friese Mattheüs Passie!
Het MJKS-PLUSkoor
Fryske Mattéus - Woord vooraf
Fryske Mattéus - Johann Sebastian Bach
Fryske Mattéus - Het lijdensverhaal van Jezus Christus
Fryske Mattéus - Bach's Matteüs Passie
Fryske Mattéus - Het jongens/kinderkoor
Fryske Mattéus - Het orkest
Fryske Mattéus - De Fryske Mattéus passy
Fryske Mattéus - Succesvolle start !
Fryske Mattéus - Impressie Harlingen

home ...