Martini Jongenskoor Sneek | Martini Meisjeskoor Sneek
    Martini Jongenskoor Sneek - Martini Girl Choristers
Zie ons op Youtube Volg ons op Twitter Vind ons leuk op Facebook

Fryske Mattéus

Fryske Mattéus - het Orkest

TEKST 5: Het orkest

In de Matteüs Passie wordt de begeleidende muziek gespeeld door de groepsinstrumenten en de solo-instrumenten van het orkest. Er zitten instrumenten bij die je in de tegenwoordige concertmuziek bijna niet meer tegenkomt zoals de hobo da caccia en de viola da gamba. Net als bij de gezongen muziek is ook het orkest in tweeën gedeeld, je kunt dat op de foto goed zien. Elke helft van het orkest heeft zijn eigen bezetting van strijk- en blaasinstrumenten en (kist)orgel of klavecimbel.

Soms zijn er solo's van bijv. viool, dwarsfluit of hobo bij bepaalde aria's. De zangsolist (sopraan, alt, tenor of bas) zingt dan als het ware een tweegesprek met het instrument. Bijvoorbeeld bij de al eerder genoemde aria "Erbarme Dich" zingt de alt hoorbaar klagend tegen en met de viool en door het ritme van de muziek wordt de spijt van Petrus bijna voelbaar.

We tonen hieronder de instrumenten die in het orkest meespelen. Kijk maar eens hoe de opstelling in het orkest eruit ziet. De strijkinstrumenten zitten bij elkaar: de violen voorop, dan de altviolen, de cello's en de contrabas. Daarachter zitten doorgaans de blaasinstrumenten: de blok- en dwarsfluiten, de hobo's, de althobo en de fagot. Een bijzonder instrument is de viola da gamba, dat is een soort cello met fretten, dezelfde dwarslatjes die ook op een gitaar zitten. Hij brengt een wat zangerig geluid voort, zachter dan de viool en cello, maar wel heel mooi. Het kistorgel of het klavecimbel - we noemen dat ook wel het continuo-instrument, omdat het doorlopend (continu) een rol heeft in het stuk - staat meestal in het midden. De solisten zitten vooraan op stoelen dichtbij de dirigent.

De dirigent is leider van het koor en het orkest. Een dirigent doet een heleboel, en vaak allemaal tegelijk. Hij geeft aan: wanneer het stuk begint, in welk tempo er moet worden gezongen en gespeeld, of er sterk of zacht moet worden gespeeld en wat de sfeer is van het stuk. Dat laatste doet hij met zijn handen, zijn lichaamshouding en zijn gezichtsuitdrukking. Hij boetseert als het ware in de lucht. Het is belangrijk dat je de dirigent goed ziet en aankijkt, aan hem kun je zien hoe het moet. Daarom staat hij met zijn rug naar het publiek en met zijn gezicht naar ons.


Antwoorden Quizvragen TEKST 4: 1.C, 2.C, 3.C

Kistorgel KlavecimbelQUIZVRAGEN TEKST 5: Het orkest

1. Bij de afbeeldingen van de instrumenten staan er 2
die niet in de Matteüs Passie worden gebruikt:

A. klarinet en piccolo
B. viola da gamba en dwarsfluit
C. piccolo en althobo
D. kistorgel en cello

2. Een viola da gamba is
A. het zelfde als een cello
B. een soort piano
C. een instrument dat je heel vaak hoort
D. zachter van geluid dan een viool

3. De dirigent van het orkest
A. is niet belangrijk voor het spelen in de maat
B. speelt viool want hij heeft een stok in zijn hand
C. staat met zijn rug naar het koor
D. moet je goed aankijken tijdens het concert

Een Friese Mattheüs Passie!
Het MJKS-PLUSkoor
Fryske Mattéus - Woord vooraf
Fryske Mattéus - Johann Sebastian Bach
Fryske Mattéus - Het lijdensverhaal van Jezus Christus
Fryske Mattéus - Bach's Matteüs Passie
Fryske Mattéus - Het jongens/kinderkoor
Fryske Mattéus - Het orkest
Fryske Mattéus - De Fryske Mattéus passy
Fryske Mattéus - Succesvolle start !
Fryske Mattéus - Impressie Harlingen

home ...