Martini Jongenskoor Sneek | Martini Meisjeskoor Sneek
    Martini Jongenskoor Sneek - Martini Girl Choristers
Zie ons op Youtube Volg ons op Twitter Vind ons leuk op Facebook

Fryske Mattéus

MJKS-Pluskoor

Woord vooraf

In vervolg op de subsidietoekenning van Lân fan Taal wordt bij het project "MARTINI JONGENSKOOR FRYSKE MATTÉUS PASSY 2018" een educatief aanbod ontwikkeld, waarbij de relatie tussen taal en muziek centraal staat. Speciaal voor de deelnemende scholieren, maar eigenlijk voor iedereen die kennis wil maken met deze prachtige muziek en meer wil weten van de achtergrond daarvan werd dit lesmateriaal ontwikkeld.

Juco Wester, één van de bestuursleden van de Stichting Martini Koorschool Sneek, stelde een pakket korte teksten samen met informatie over de componist en de Matteüs Passie. Hierbij werd ruimschoots gebruik gemaakt van de overvloed aan informatie, schriftelijk maar ook audio-visueel, die op het internet over Bach en zijn belangrijkste muziekstuk is te vinden.

Het totale pakket is op deze webpagina beschikbaar voor iedere geïntereseerde. Het kan ook goed worden gebruikt door basisscholen die hun leerlingen graag in contact willen brengen met deze prachtige muziek. In 5 teksten wordt kennis geboden over Johann Sebastian zelf, het verhaal waar de Matteüs over gaat, de opbouw van het werk, de verschillende zangvormen en koren, het orkest en de instrumenten die daarin worden gebruikt. Het geheel wordt aangevuld met links naar diverse filmpjes op het internet.

Over iedere tekst worden een paar quiz-vragen gesteld die na het lezen kunnen worden ingevuld. De zesde en laatste tekst tot slot gaat specifiek over de Fryske Mattéus Passy.

Een Friese Mattheüs Passie!
Het MJKS-PLUSkoor
Fryske Mattéus - Woord vooraf
Fryske Mattéus - Johann Sebastian Bach
Fryske Mattéus - Het lijdensverhaal van Jezus Christus
Fryske Mattéus - Bach's Matteüs Passie
Fryske Mattéus - Het jongens/kinderkoor
Fryske Mattéus - Het orkest
Fryske Mattéus - De Fryske Mattéus passy
Fryske Mattéus - Succesvolle start !
Fryske Mattéus - Impressie Harlingen

home ...