Nieuwsbrief 2021 - Martini Jongenskoor Sneek
Bestuur   |    Gerard   |    Gezond & Slim   |    Ids   |    Corona   |    Vooruit   |    Gezocht   |   
 

Beste leden, ouders en betrokkenen bij MJKS, In deze tijd waarin veel stil staat, willen we jullie laten weten dat het MJKS niet stil staat. Niet altijd zichtbaar, maar achter de schermen wordt gewerkt aan nieuwe plannen, nieuwe concerten, nieuwe leden! Want het is goed om vooruit te blijven kijken en bezig te blijven met datgene waar we energie van krijgen.
In deze nieuwsbrief willen wij u informeren over diverse onderwerpen.

Uit het bestuur

Na een lange periode van stilte komt het MJKS weer met een nieuwsbrief. De coronacrisis en bijbehorende beperkingen, hebben ook bij het koor diepe sporen achtergelaten. Een aantal leden is na een te lange pauze, of om persoonlijke reden gestopt. Maar de 'overblijvers' willen dolgraag doorgaan. De wens om de klassieke zang onder de jeugd te brengen, blijft groot. Om een nieuwe artistiek leider te vinden hebben een paar sollicitatiegesprekken plaats gevonden. We zijn erg blij dat Gerard van Beijeren, woonachtig in Sneek, deze taak op zich wil nemen. Gerard heeft zijn beleidsplan reeds met het bestuur besproken en heeft daarmee zijn volledige inzet aangetoond. De gezamenlijke strategie zal de komende tijd gericht zijn op het werven van vooral jongens, in en rond Sneek. Omdat ook dit in de praktische zin slechts beperkt mogelijk is, zoeken we via aangeboden beeld en geluid materiaal verbinding met scholen en kerken. We hopen u gauw weer uit te kunnen nodigen om een concert bij te wonen van MJKS. We danken u voor uw betrokkenheid en steun, ook in deze tijd.

Namens het bestuur, Fetze Tigchelaar.

 
 
Onze nieuwe artistiek leider: Gerard van Beijeren (*1981)

Zingen is mij 'met de paplepel ingegoten'. Mijn ouders hebben elkaar nota bene leren kennen op een koor. Er was dan ook altijd (koor)muziek bij ons thuis. Ik heb het grootste deel van mijn jeugd doorgebracht in Roden. In mijn studententijd heb ik door het hele land in allerlei koren gezongen en door veel te zingen heel erg veel geleerd. Mijn broer Johan zong indertijd als countertenor bij het Roder Jongenskoor en later The Gents. Omdat ook daar nog wel eens een tenor nodig was viel ik regelmatig in bij Evensongs en Lessons and Carols, eerst onder leiding van Bouwe Dijkstra en ook nog bij Rintje te Wies. Ook mocht ik een paar concerten en festivals meezingen met The Gents onder Peter Dijkstra, waaronder in Londen in The Queen Elisabeth Hall op het festival 'Let the people sing'. Op het Nederlands Studenten Kamerkoor (NSKK) heb ik Sippie leren kennen en sindsdien zingen wij ook veel in dezelfde koren, tot aan The Bach Choir and Orchestra of The Netherlands van Pieter Jan Leusink aan toe. Met Leusink toerden wij met ongeveer 100 concerten per jaar door het hele land met als kers op de taart vaak in het Concertgebouw in Amsterdam.

Als zanger heb ik vaak deelgenomen aan het 'oefenkoor' bij de Kurt Thomas Cursus en daar de fijne kneepjes van het vak dirigeren meegekregen. Later heb ik de theorie in praktijk gebracht bij de Meerjarige Dirigenten Opleiding (MDO) in Utrecht en er liggen nog plannen om verder te leren en me te specialiseren… Naast het Martini Jongenskoor dirigeer ik al jaren Testify uit Leek en hebben Sippie en ik Capella Sneek opgericht waarmee we al veel mooie projecten hebben gedaan.

Ik kijk erg uit naar de repetities en concerten met de MJKS. De Anglicaanse tradities op het gebied van de koormuziek ken ik al van jongs af aan en zijn ijzersterk. Daarbij vind ik het werken met kinderen fantastisch, omdat ze als het ware een spiegel zijn van wat je ze vertelt en laat zien en horen. Het overgebleven groepje is weliswaar nu klein, maar wel vol potentie. Zodra de omstandigheden het weer toelaten gaan we er alles aan doen om het koor weer op niveau te krijgen en zo een mooie toekomst tegemoet gaan. De plannen liggen in ieder geval al klaar!

We hopen elkaar binnenkort te kunnen begroeten!

Gerard van Beijeren
Artistiek leider Stichting Martini Koorschool Sneek

Zingen is gezond, maakt je slimmer, sterker en socialer!

Vanaf je geboorte leer je elke dag: lopen, praten, dingen maken, schrijven enzovoort. De een doet dat wat sneller dan de ander maar in basis kunnen wij als mensen dezelfde dingen. En wat blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek: Muziek maakt je slimmer! Kinderen die naar Mozart luisteren kunnen beter rekenen en kinderen die zingen zijn beter in taal. Als je zingt maken je hersenen ook nog eens stofjes aan die je net zo blij maken als chocola. Als je zingt heb je volledige controle over je adem en dat zorgt ervoor dat je meer energie hebt maar ook lekkerder slaapt. Je leert je lijf goed kennen, omdat je heel veel delen van je lijf inzet om te kunnen zingen. Je houding wordt beter waardoor je er krachtiger uitziet. Zingen zorgt voor meer zelfvertrouwen en het uiten van emoties, dus je hebt een uitlaadklep voor verdriet en boosheid maar ook vrolijkheid. In een koor zing je ook nog eens samen met allemaal andere kinderen, waardoor je meer begrip voor elkaar krijgt, makkelijk vrienden maakt en minder ruzie hebt. En dan hebben we het niet eens gehad over hoe je kan genieten van de muziek zelf van de bijzondere plekken waar je komt door de muziek, de blije gezichten van de mensen die naar je luisteren.

Wat is het toch jammer dat al die kinderen die niet zingen dat allemaal moeten missen…

 
 
Uitgelicht: zanger Ids

Ik ben Ids, bijna 11 jaar oud. Mijn hobby's zijn zingen, kick boksen en fries dammen. Maar we gaan even naar zingen, ik zit namelijk bij een jongenskoor, genaamd het Martini Jongenskoor en dat is best bijzonder, want er zijn namelijk in Nederland nog maar 10 Jongenskoren. Ik vind het erg leuk bij het jongenskoor, ik ga er elke week woensdag, met heel veel plezier heen, leuke dirigent ook. Helaas nu een paar kinderen, namelijk ik Ids, Reinier, Brecht, Levi en Jair en daar kunnen nog wat bij . Dus ik wil jullie vragen, om eens een keertje te kijken. Vaak is het dan een uurtje zingen en dan worden we rond 7 uur weer opgehaald door onze vader of moeder. En dan heb ik vaak om half 5 op maandag ook nog online zangles en dat vind ik erg fijn. ik zou natuurlijk liever niet online willen. Ik zit nu ook al 2 jaar op het Mjks en ik blijf het leuk vinden. Ook kerst is erg bijzonder. Lekker vaak optredens en lekker laat op bed. Dan ook nog een 1 keer per jaar hebben we de Matthaus Passion.

Mijn ouders hebben altijd veel aan dans en diverse muziek gedaan en mijn zussen spelen gitaar en dwarsfluit. Naast dit alles ging ik al vanaf 8 jaar met mijn moeder mee naar haar kerkkoor, in Wommels. Door een ander koorlid, ben ik bekend met het MJKS geraakt en werd mijn interesse gewekt. 2 jaar geleden na het optreden was ik mijn stem kwijt, maar ja dat hoort erbij ik vond het in ieder geval leuk om jullie te spreken en we zouden het erg leuk vinden als je een keertje langs komt. groetjes Ids Delea uit Spannum

 
 
 
Koor in Coronatijd

Waar bijna alles stil lag, ging MJKS toch door, waardoor de jongens samen met Koorschool Drenthe een prachtig kerstconcert hebbben gegeven in Joure, met orkest! Weliswaar via een livestream, maar jullie hebben het vast, net als honderden andere mensen, kunnen zien op tv.

Doordat we een prachtige repetitieruimte tot onze beschikking hebben, konden de kinderen voldoende afstand van elkaar en de artistiek leider houden en gingen de repetities door. Geen ouders erbij en geen concertdata om naar uit te kijken, maar wel een uitlaatklep in deze periode door middel van muziek en wel verbinding met elkaar en motivatie om te blijven zingen.

De jongens volgen, als ze op koor zitten, een zangopleiding. Zo leren zij de basis van muziek en zangtechnieken. De meeste zanglessen vinden nu online plaats. Hopelijk kan daar ook gauw weer verandering in komen.

Even vooruit kijken

Achter de schermen wordt doorgewerkt bij MJKS. De jongens repeteren wekelijks, dus zodra het mag, kunnen zij medewerking verlenen aan een Evensong.

Maar dat is niet alles: om nieuwe jongens enthousiast te maken voor het zingen bij MJKS worden contacten met basisscholen in Sneek en omgeving gelegd.

Ook op gebied van PR en communicatie zullen we ons de komende tijd meer laten zien.

Kortom: we verwachten dat straks ook MJKS weer volop tot bloei komt!

 
 
Samenwerking met Koorschool Drenthe

Arian van der Mark is een bekende bij MJKS. Hij heeft vaak meegezongen bij de mannen en ingevallen als dirigent. Hij heeft zijn eigen Koorschool en koor in Drenthe, waarmee een goede samenwerking is ontstaan.

Bij grotere projecten wordt heel prettig samengewerkt en versterken de kinderen de sopraanpartij.
We zullen de komende periode vaker gezamenlijk optrekken bij projecten.

 
 
Administratief talent gezocht !

Loop jij warm voor koormuziek? Wil jij je steentje bijdragen aan het Martini Jongenskoor in Sneek? Voor het bestuur van de Stichting Martini Koorschool Sneek zoeken wij een:

Secretaris M/V

Belangrijkste taken:
- Notuleren van vergaderingen, bijhouden actielijst en besluitenlijst
- Bijhouden ledenadministratie
- Het leveren van een bijdrage aan teksten voor de nieuwsbrieven
- Waar mogelijk meedenken over PR activiteiten

Heb je interesse? Stuur een bericht naar
Ook voor meer informatie kun je mailen of bellen met of 0620444205

Tot slot

Begint jullie hart ook weer sneller te kloppen bij het lezen van deze nieuwsbrief? Zien jullie ook zo uit naar de prachtige koorklanken tijdens concerten? MJKS is al jaren een begrip in de koorwereld; in Friesland, maar ook buiten de Friese grenzen. Passie en kwaliteit zijn begrippen die passen bij MJKS. Willen jullie ons helpen om dit voort te zetten?
 • Zien jullie mooie kansen voor een concert,
 • Kennen jullie jongens in de basisschoolleeftijd die interesse hebben voor zang of
 • Toont iemand interesse voor koormuziek?
 • Of kennen jullie mensen of subsidiemogelijkheden om MJKS financieel te ondersteunen?

 • Denk dan aan MJKS en neem contact met ons op.

   
  Aanmelden
  Aanmelden
  Wilt u op de hoogte gehouden worden over ons koor,
  of een concert-alert van ons ontvangen?
  Meld u dan aan!
  Copyright © 2021
  Martini Jongenskoor Sneek